24ste editie van Belgian Pride brengt iedereen samen tijdens grote Pride Parade onder slogan All for One!

Intersectionaliteit met als slogan All for One! centrale thema van deze topeditie

Brussel – 18 mei 2019 – Meer dan 100 000 mensen voor de Pride Parade en meer dan 80 delegaties zakten af naar de hoofdstad om hun stem te laten horen en inclusie te vieren. Met het thema ‘intersectionaliteit’ willen de drie LGBTI+ koepels van België (Arc-en-Ciel Wallonie, RainbowHouse Brussels en çavaria) de boodschap uitdragen dat iedereen uniek is en een plaats heeft in de samenleving, zonder discriminatie op welke grond dan ook. Het thema intersectionaliteit is een duidelijke link naar de Stonewall-rellen van 1969, de symbolische start van de dappere strijd die de LGBTI+ gemeenschap nog steeds voert.

Belgian Pride Festival

Het Belgian Pride Festival is meer dan enkel de bekende Pride Parade. Op vrijdag 3 mei werd het officiële startschot van het festival gegeven in het Brusselse stadhuis. Met een gevarieerde affiche met onder andere debatten, films, concerten, de Ihsane Jarfi dag en ten slotte met de Pride Parade, wisten de organisaties duizenden LGBTI+ personen and friends te verleiden. “Tijdens de dag van de Pride Parade zijn meer dan 100 000 mensen geteld”, geeft coördinator, Elio De Bolle, aan.

“Wanneer meer dan 100 000 mensen samen op straat komen, is dat een sterk militant statement. Het daagt de ‘normaliteit’, die nog steeds in onze samenleving heerst, uit en is een stevig signaal naar beleidsmakers: er is nog werk aan de winkel. Het is niet omdat de blanke, middenklasse, homoman het goed heeft, dat er geen andere groepen in de LGBTI+ gemeenschap zijn die nog niet op de aanvaarding kunnen rekenen die ze verdienen.” zegt Belgian Pride-voorzitter Cyrille Prestianni.

Het jaarthema in de kijker zetten, was een van de belangrijkste doelstellingen en daar is de Belgian Pride in geslaagd, aldus Cyrille Prestianni. “We willen een duidelijke, inclusieve boodschap uitdragen: vanuit een solidair en intersectioneel standpunt, benadrukken wij dat iedereen uniek is en recht heeft op een plaats in de samenleving, zonder discriminatie op welke grond dan ook. Kom op voor elkaar en iedereen die nog dagelijks gediscrimineerd en uitgesloten wordt.”

Alle kleuren van de regenboog op wagens, Pride Village, Rainbow Village en Pride Stage

Na de Pride Parade Kick-Off, waar het thema All for One! werd geduid, werd aan alle aanwezigen gevraagd om op te komen voor elkeen die de dag van vandaag nog steeds geconfronteerd wordt met discriminatie en uitsluiting. Deze oproep werd symbolisch bekrachtigd door de grote regenboogvlag die aan de deelnemers van De Pride Parade werd overhandigd tijdens het optreden van Cesár Sampson (kandidaat Eurovisiesongfestival 2018). De Parade, met de grote regenboogvlag op kop, vertrok samen met meer dan 80 delegaties uit heel België door Brussel. Langs het parcours stonden duizenden kijkers en supporters en velen liepen mee in en met de optocht.

Een kleine groep deelnemers heeft tijdens de Pride Parade actiegevoerd tegen de aanwezigheid van bepaalde delegaties.

“De organisatie van de Belgian Pride is elk jaar een werk van bloed, zweet en tranen. Met dank aan de talrijke vrijwilligers en partners, hebben we er dit jaar een topeditie van gemaakt. We blikken blij terug: met het RainbowCity.Brussels project hebben we tal van gebouwen en plekken in het Brussels Gewest kleur gegeven en riepen we buurtbewoners op om de regenboogvlag uit te hangen. Met Recollecting Our History, dat bestaat uit 12 belangrijke historische punten, geven we onze bezoekers de geschiedenis van de LGBTI+ en Pride-movement mee. Om het heden en de toekomst te begrijpen, moeten we namelijk onze geschiedenis kennen. We nodigen iedereen al uit voor de 25ste editie van volgend jaar, die zal plaatsvinden in het weekend van 23 mei 2020. Het zal een verjaardagseditie worden om u tegen te zeggen”, zegt Belgian Pride-coördinator Elio De Bolle.

De Pride Village rond de Kunstberg en de Rainbow Village in de St-Jacobswijk trok ook dit jaar veel geïnteresseerden. Meer dan 45 organisaties en verenigingen stelden hun werking voor: een ideale gelegenheid voor de organisaties om rechtstreeks met hun doelpubliek in contact te komen en hun boodschap kwijt te kunnen. Want dat is waar de Belgian Pride voor staat: een grote millitante bijeenkomst en feest met verschillende organisaties die respect hebben voor de boodschap van een ander.

Op de Pride Stage aan de Kunstberg loopt de programmatie nog door tot middernacht, net zoals de events in de Rainbow Village, met onder andere dj-sets van Zoey Hasselbank en Jennifer Cooke. Na het afsluiten van het hoofdpodium duiken deelnemers en fans van de Belgian Pride ongetwijfeld nog het Brusselse nachtleven in.


Foto's: Mark Cuvelier en Walter Vermeylen

Contacteer ons
Over Belgian Pride

Belgian Pride
Kolenmarkt 42, Rue du Marché au Charbon
1000 Brussels