Belgian Pride dit jaar in het teken van mentale en fysieke gezondheid

Belgian Pride dit jaar in het teken van mentale en fysieke gezondheid

‘WeCare’ wordt de slogan voor de editie 2020

Brussel, 29 januari 2020 – Onder de slogan ‘WeCare’ vraagt de Belgian Pride dit jaar aandacht voor de mentale en fysieke gezondheid van LGBTI+ personen. Het thema komt dan ook ruim aan bod tijdens meer dan 70 (partner) evenementen tijdens de Pride Periode van 8 tot en met 24 mei. Hoogtepunt wordt ook dit jaar de Pride Parade met meer dan 80 deelnemende groepen en organisaties op zaterdag 23 mei.

Moeilijke en complexe relatie LGBTI+ personen met de medische wereld

“’Gezondheid’ is een zeer breed thema dat relevant is voor iedereen. We hebben het dan niet enkel over lichamelijke gezondheid, maar ook over mentale en sociale gezondheid”, verduidelijken Rachael Moore en Tom Devroye, coördinatoren van RainbowHouse Brussels en Arc-en-Ciel Wallonie. “De slogan ‘We Care’ verwijst ook naar het zorgen voor onszelf én voor anderen.”

LGBTI+ personen hebben vaak een moeilijke en complexe relatie met de medische wereld. We noteerden de voorbije jaren tal van positieve evoluties, maar ziet ook nog steeds veel uitdagingen: “Bij intersekse personen gebeuren er nog steeds onnodige medische ingrepen, die trauma’s en fysieke gevolgen kunnen hebben. LGBTI+ senioren vervallen in eenzaamheid en keren terug op zichzelf, transgenderpersonen krijgen niet altijd de juiste medische gezondheidszorg.”

Moore en Devroye wijzen ook op de bekeringstherapieën uit het verleden, hiv, het pathologiseren van transmensen en actuele thema’s zoals de onwetendheid van gynaecologen over het seksleven van lesbische en biseksuele vrouwen…

Daarnaast zijn er tal van mentale gezondheidsuitdagingen zoals het torenhoog aantal zelfmoordgedachten bij LGBTI+ personen. 

“Er zijn dus nog tal van uitdagingen waar we met iedereen aan willen werken. Laten we samen de gezondheid van LGBTI+ personen in al haar aspecten verbeteren!”, besluiten Moore en Devroye.

 

Geslaagde editie 2019 en plannen voor 2020

De organisatie blikt tevreden terug op de editie van mei 2019, die in het teken van intersectionaliteit stond. 

“De vorige Belgian Pride was de meest succesvolle ooit. Toch blijven we onze werking evalueren en verbeteren. Er werd geluisterd naar de feedback van deelnemers, partners, bezoekers en stakeholders om een nog inclusievere, toegankelijkere en betere Belgian Pride te organiseren de komende jaren”, zeggen covoorzitters van de Belgian Pride Maaike Faes en Laurent Mallet.

De organisatie van de Belgian Pride zet het komende jaar verder in op het RainbowCity.Brussels project, waarbij de organisatie met tal van partners de hoofdstad tijdens de Pride Periode zoveel mogelijk in regenboogkleuren wil hullen. Ook dit jaar staan er tal van evenementen en acties op de agenda met als orgelpunt de Pride Parade met meer dan 80 deelnemende organisaties op zaterdag 23 mei. 

Bram Boriau Talking Birds Public Relations

 

Over Belgian Pride

Belgian Pride
Kolenmarkt 42, Rue du Marché au Charbon
1000 Brussels